Reacties

Reacties van deelnemers

Op deze pagina kun je aan de hand van een aantal reacties van deelnemers lezen hoe de diverse activiteiten voor hen geweest zijn.

Al vanaf het allereerste moment dat Fred in Ede startte met een meditatiegroep in 2003 ben ik vaste deelnemer aan de stilte-avonden. Stond ik eerst nog wat onwennig tegenover mediteren…tegenwoordig is het niet meer weg te denken in mijn leven. Mede door de lessen en mooie gesprekken met Fred is er een bewustwordingsproces op gang gekomen dat niet meer te stoppen is. De diepgang en filosofie achter de Zen-meditaties hebben mijn leven verrijkt. Ik kan veel meer genieten van in het moment zijn en van de kleine dingen in het leven…ervaar meer rust ook. Fred is een fijn persoon die iedereen in zijn//haar waarde laat. Zijn passie voor de Oosterse filosofie werkt aanstekelijk en hij weet mensen om zich heen daarmee steeds opnieuw te inspireren.

Reactie op stilte meditatie avonden

De meditatieavonden helpen me tot rust te komen. Het is voor mij een ultieme manier om (werk)stress achter me te laten. De ene keer lukt het me beter om goed te ontspannen dan de andere keer. Ik heb snel de neiging om lijstjes in mijn hoofd te maken van dingen die ik nog moet doen, maar Fred zorgt er voor dat ik “bij de les” blijf. Hij geeft voldoende tips en zorgt er voor dat ik iedere keer weer goed ontspannen de meditatiebijeenkomst verlaat. Een absolute aanrader!”

Reactie op begeleide meditatieavonden

“In 2004 ben ik via mond reclame terecht gekomen bij Ria Brinkman en heb bij haar 9 jaar QiGong gevolgd. Het waren hele bijzondere lessen. Vooral ook de medische uitleg die erbij gegeven wordt. Hierin is Ria echt een kei.  Dit was voor mij een mooie gelegenheid om meer diepgang te krijgen naar mijn innerlijke. Op aanraden van Ria volg ik sinds 2009 bij Fred de meditatieavonden. Ik ben begonnen met de begeleide meditaties, maar na een jaar ben ik overgestapt naar de stilte avonden. Op zijn tijd ervaar ik een begeleide meditatie ook als zeer fijn. Ik kan vrij goed visualiseren en zo neemt Fred mij heel rustig mee in zijn verhaal. In 2013 ben ik gestopt met QiGong en sindsdien volg ik bij Fred, Tai Chi. Zowel het les geven in Tai Chi en tijdens de meditatie avonden doet hij met zeer veel passie en is zeer duidelijk in zijn uitleg. Al 11 jaar ga ik naar het Sint Willibrords Abdij te Doetinchem en onder (bege)leiding van Ria en Fred woon ik in november het stilte weekend bij. Een weekend in rust, samen maar toch alleen of alleen maar toch samen. Niks moet en geniet van wat er op je pad komt. Of  het nu een maaltijd, een mooie wandeling in de natuur, de diensten in de kapel, de zang van de monniken, de meditaties, QiGong of je gewoon terugtrekken op je kamer. Geen prikkels. Ik beschouw dit ieder jaar als een mooi cadeau aan en voor mijzelf. Je lichaam is tenslotte je Tempel. Tevens ben ik zeer dankbaar, dat ik Ria en Fred heb mogen leren kennen. Twee mensen met het hart op de juiste plaats en zeker goed geaard. (op beide manieren).”

Reactie op stilte meditatie avonden, TaiJi Quan trainingen en retraites

“De reden waarom ik deze cursus heb gevolgd is omdat ik vaak Azie-reizen heb meegemaakt en nog doe. Was geïnteresseerd en jaloers op hoe die mensen daar in alle rust kunnen mediteren, er vrolijk van worden en dagelijks het leven positief en lachend doorbrengen.

Dit heb ik de afgelopen 2 jaar dankzij Fred geleerd. Hij heeft mij (ondanks zijn bescheidenheid door te zeggen dat ik het zelf doe) de meditatie aangeleerd. Pijnen weg te krijgen zodat ze er niet meer zijn dmv die specifieke plek in het licht te zetten en daar energie naartoe te laten stromen. Door zijn warme begeleiding, hartelijkheid, rustgevende stem en positieve karakter weet ik nu hoe ik mezelf rust en energie kan geven, mezelf tijd te gunnen en in het hier en nu te zijn. Fred erg veel dank dat je het mij hebt willen leren. Op zijn Indonesisch: Fred, terima kasih banyak untuk semua dan pelajaran2 semadi.”

Reactie op begeleide meditatieavonden

“De Stilte Meditatie avonden beantwoorden voor mij aan een grote behoefte en geven mij inderdaad de stilte waarnaar ik op zoek ben. De liefdevolle en vriendelijke manier waarop Fred de avond inleidt, de rust die hij uitstraalt, het zijn allemaal waarborgen voor een hele prettige ervaring. Na afloop ben ik helemaal Zen! Dankjewel Fred.”

Reactie op stilte meditatie avonden

“Ik ken Fred inmiddels zo’n 10 jaar. Vanaf het allereerste begin dat hij in Ede begon met een meditatiegroep, ben ik erbij geweest.

Begon het als een oefening om meer rust in mezelf te krijgen en om mijn hyperventilatie onder controle te houden…inmiddels is het echt een kadootje voor mijzelf geworden. Even helemaal de stilte in gaan en daadwerkelijk in contact komen met mijn diepere, ware ik. Deze momenten van stilte zijn zo waardevol voor mij, ik wil ze niet meer missen.

Fred is voor mij als een leraar in mijn leven, al ziet hij zichzelf absoluut niet zo. Ik vind hem een bijzonder liefdevol en aandachtig mens en dat straalt hij ook uit naar zijn omgeving.

De retraites die hij samen met Ria in de abdij in Doetinchem organiseert, zijn een ‘thuiskomen’ voor velen die dit eens hebben meegemaakt. Ik ben één van de gelukkigen die uit ervaring mag spreken!

Ik kan iedereen aanraden om de meditatieavonden bij Fred eens bij te wonen.”

Reactie op meditatieavonden en retraites

“Hoe vervelend vond ik het dat ik net te laat was om nog aan te sluiten bij de allerlaatste QiGong les. Deze keer op prachtige muziek op de zonnige binnenplaats. Dan maar aandachtig kijken neer de oefeningen en mijn frustratie los laten. Toen ontdekte ik dat alleen al door aandachtig naar iemand te kijken die QiGong beoefend, ik de energie door mijn handen voelde stromen. Hoezo oefening gemist… Dit was voor mij een bijzondere ervaring. Frappant was dat Ria aan het eind van het weekend meldde dat je ook door naar iemand te kijken die QiGong beoefent je de energie kan voelen.

Ware rust is niet afwezigheid van beweging, maar evenwicht in de bewegingen. Niet alleen in bewegingen maar ook in gedachten. Fijn dat we dit samen met Fred, Ria en andere deelnemers in een stilteweekend mogen ervaren.”

Reactie op een retraite

“De meditatie bij Fred is een heerlijk rustpunt in mijn drukke leven. Fred is een betrokken begeleider. Vanuit zijn visie op wat meditatie kan toevoegen, geeft hij ons de ruimte om daarin onze eigen vorm te vinden, wat ik zeer waardeer. Daardoor voelde ik me al snel op mijn gemak en kom ik makkelijker tot rust bij mezelf.”

Reactie op Introductie in meditatie

“Fred heeft oog en aandacht voor alle deelnemers aan de meditatieavonden. Een professional met passie voor het mediteren”

Reactie op meditatieavonden

“Be still and know’ lees ik in de voorruimte van de zen-do. Ik ben weer even thuis!”

Reactie op een retraite

“De stilteweekenden in Doetinchem zijn mijn anker in de hectiek van het dagelijks leven. De meditaties onder leiding van Fred op de zen-do zijn heel bijzonder voor mij en worden gevoed door de QiGong oefeningen van Ria. Fred en Ria, een krachtige en vooral prachtige twee-eenheid”

Reactie op een retraite

Het gezamenlijk mediteren ervaar ik als heel prettig. De groepsenergie versterkt mijn eigen meditatie”

Reactie op stilte meditatie avonden

“Liefdevolle vriendelijkheid, open, aandachtig, zonder oordeel! Zo typeer ik Fred. Wat een goed en bijzonder mens. Ik ben dankbaar dat hij op mijn pad kwam”

Reactie op stilte meditatie avonden

“TaiJi, meditatieavonden en stilteweekenden, I join – and enjoy – the whole package! “

Reactie op stilte meditatie avonden, TaiJi Quan trainingen en retraites

info@rustenbezinning.nl

Tel: 06 - 13335834

Contactformulier

Inschrijven nieuwsbrief

© 2021 Stichting Rust en bezinning.

SiteLock